! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hymner i jazz och folkton

Janne Mark

Kontinent

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det vilar ett speciellt slags allvar över denna produktion, ett allvar av det attraktiva slaget som har med behovet att beröra att göra. Här ges tid både för musikerna att utveckla sina idéer och för texterna att få den plats de behöver. Så blir musiken på Kontinent i sina bästa stunder en oas för själen att vila sig vid. 

Danske Janne Mark började som singer-songwriter men har på senare år utvecklat ett annat spår. Hon skriver fortfarande en hel del av sitt material, men numera i en tradition av hymner och ett slags personliga andliga eller möjligen existentiella sånger. 

Förra albumet Pilgrim blev en framgång och nya Kontinent tar vid i samma spår. Hon samarbetar återigen med trumpetaren Arve Henriksen som också producerat skivan med känsliga öron. Rakt igenom utsökta arrangemang med musiker som bidrar till musikens upphöjda lugn: Nils Økland på hardangerfela och fiol, Henrik Gunde på piano, harmonium med mera, Esben Eyermann på kontrabas och Bjørn Heebøll på trummor. 

Om man har svårt att förhålla sig till Jesus, som återkommer i flera av sångerna, får man i stället ta till sig den varsamt arrangerade musiken som vilar lika mycket på jazz som folkton. Här finns mycket att hänföras över.

Annonser