Skivrecension

Konkarong
Fusion

Konkarong

Konkarong

Skivbolag: Periferi Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett nytt band släpper sitt debutalbum. Och just sammanhanget är nytt även om flera av musikerna spelat ihop tidigare i Sofi Hellborg Gang. 

Kärnan i Konkarong består av saxofonisten Sofi Hellborg och Robert Tjäderkvist på klaviaturer. De två har här skrivit fyra låtar vardera. Tidigare har de spelat afropop med jazziga och funkiga inslag, men här är det snarare ett slags fusion de gör, med underbart gungigt sväng. Jag associerar till grupper som Weather Report och Spyro Gyra. 

Rytmerna står i hög grad i centrum hos Konkarong. För den rytmiska stommen står basisten Ale William Sjöström, trummisen Frank ”Frallan” Nilsson och slagverkaren Salieu Dibba i tätt samspel med klaviaturerna och gitarrerna. Meste gitarrist är Magnus Lindberg men på tre låtar är det i stället Elias Källvik som spelar. Allting flyter så lätt och ledigt att man nästan missar alla små fina detaljer. Om det polyrytmiska flytet är en av grundstenarna så är de många smittande melodierna en annan. Många utmärkta solon bjuds det också på. Så är gruppens debutplatta en härligt solig bekantskap som höjer temperaturen i kalla januari.

Annonser