Skivrecension

Kologo
Sväng från Ghana

Alostmen

Kologo

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Lars Brinck
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Svängig musik från Ghana finns det mycket av. Omslaget till denna skiva, som visar bandets frontman och grundare Steve Atambire med handsnickrad kologo (hemmabyggd burk-bas, större plåtburk med hals och två strängar), för tankarna direkt till Konono No 1 och musik närmare jorden.

Musiken utgår från traditionell kologo-musik, frafra, men med influenser av rap, reggae och musik från Mali, allt enligt Steve Atambire. Skivan är producerad av Wanlow (Fokn Bois) som även medverkar på albumet.

Musiken är välarrangerad och snyggt producerad utan att tappa bort den jordnära känslan (och tack och lov helt befriad från autotune). De flesta videor med Alostmen visar bandet som helt akustisk setup ute på gatan och skivan förmedlar mycket av den känslan. Flera artister vid sidan av Wanlow gästar, som Villy, Ya Pono, Ambolley, Medikal och Eli Muzik. I Minus me med Ambolley blir det fett blås-arr i bästa afrobeat-stil.

Värsta partyplattan – både ja och nej – men den kommer definitivt att ingå i mitt nästa radio-set. Bra sväng är och förblir bra sväng.

Annonser