! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik

Rask

Kokkaffe

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 13 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Blockflöjt och svensk folkmusik, dessutom med egenkomponerade låtar, är en svår kombination. Men i denna produktion slår spelglädjen och lusten att spela över till nåt nytt. Jag blir glad även fast det inte är något särskilt originellt eller extremt klurigt i vare sig framförandet eller låtarna. Det doftar av Jämtland dock, ett Jämtland med volter i dur och moll.

Rask började spela tillsammans för tre år sedan och sattes ihop av två före detta hårdrockare och en klassiskt skolad pianist. Det måste på något vis ha skett ett instrumentbyte till blockflöjt, dragspel, gitarr och i något fall en djembe.

Alla elva låtar är skrivna av Rask, som består av Aska Staf på dragspel, xylofon och sång, Jonas Staf på blockflöjt, slagverk och sång, Shiva Emanuelsson på gitarr och Johan Arvelid bas på ett spår. ”Jag upptäckte att jag lyckades öppna koden inom mig för att skriva egna låtar och det som kändes mest naturligt och kom till mig var just svensk/jämtländsk folkmusik. Det finns säkert i mina jämtländska gener”, skriver Jonas Staf.

En av dessa egna utgåvor som är så sköna att få i sin hand. Lyssningsvärd, dock till en kopp kokkaffe, inte nå’n latte från fjollträsk.

Annonser