! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

I huvudet på Anders Norudde

Duo Disparat

Klåparen

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Luise Rube 
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Egentligen var Johanna Karlsson (Limbohofvet, HomeCraft) bara på jakt efter en femsträngad fiol hos Anders Norudde (Hedningarna). Att detta möte resulterade i en duo med två lika försynta som finurliga spelmän ska vi vara tacksamma för. Noruddes skattkista är öppnad. Melodierna är lika finurliga som han själv och med den Karlssonska kryddan uppstår intressanta improvisationer och medryckande sväng. Man kan nästan se hur de två leker med melodierna och skrattar över nya påhittiga moment i det supertäta samspelet. 

Tonspråket är speciellt. Ibland känns det som att melodierna skiftar mellan samtliga kyrkotonarter som finns under en och samma låt, inte minst genom alla härliga kvartstoner som nyttjas på allra skönaste och ibland lite överdrivna sätt (trekvarts). Melodierna verkar kanske inte nödvändigtvis jättekomplicerade men är nog i själva verket inte något som en normaldödlig spelman memorerar och härmar hur lätt som helst. 

Dessa två spelrövare berättar inte bara värmländska rövarhistorier med sina diverse stråkinstrument, de skapar häftig dansmusik i allra högsta grad. De tydliga pulserna och fräcka rytmerna får kroppen att längta efter en dansupplevelse, vilken lyfts till oanade höjder av lyssningsglädjen. Sluta aldrig spela!

Annonser