! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klarinettens folkliga vind

Kjell Leidhammar

Kjell Leidhammar

Skivbolag: Alwa Musik
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 23 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tidigt fick klarinetten sin plats i den dansanta musik som växte fram bland allmogens folk och i högreståndsnöjen, i logar och på herrgårdar. Instrumentets roll inom folkmusiken har varierat i betydelse men har alltid funnits där som en kraftfull del, buren av sin skarpt ljudande klang genom en mängd spelmän på olika håll i Norden.
Kjell Leidhammar är en av dessa nutida bärare och riksspelman på klarinett. Han samlar på denna soloskiva inspelningar gjorda under en lång period av spelningar i kyrkor, hembygdsgårdar och i studiomiljö. På tidigare skivor har han spelat tillsammans med andra.
Han har en värme och hängivenhet i sitt spel och fördjupar sig främst i låttraditioner från Dalarna och Halland. Musik från landskap där han smidigt kunnat överföra låtar också från fiolspelet till klarinettens spelteknik, i både mer raka och i vackert krusade varianter. Äldre Orsaspelmän som Gössa Anders och Blecko har varit betydelsefulla för honom med sin utsirade repertoar på fiol, medan de halländska källorna har berikat hans speltörst i hemlandskapet. Till den räcka av tidiga rörspelmän vi känner från både söder och norr infogar sig här Kjell Leidhammar med sin drivna inkännande låtkvalitet.

Annonser