Skivrecension

Kizelo Mleko
Balkaninspirerat

Kizelo Mleko

Kizelo Mleko

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 20 feb 2018

Dela den här recensionen:

Kizelo Mleko är ett Stockholmsbaserat gäng relativt unga begåvade musiker som har spelat ihop i cirka tio år med sin up-tempo balkan/klezmermusik. Ofta anlitas de på bröllop och fester.
Den självbetitlade ep:n har Balkan- och klezmermusiken som bas men tar sig utflykter till folkrock, pop och eventuellt kan nämnas jazz. Skivan har ett väldigt rent och välproducerat ljud, det hörs att det är skolade musiker vi har att göra med. Gott så. Ett äkta Balkanband från Balkan hade kanske tävlat i virtuoseri och snabbspel medan här är det en mer snygg ljudbild. Lite röjigare verkar de dock vara som liveband, förstår jag efter några filmklipp.
Rytmen hos Kizelo Mleko har den där typiska hoppiga Balkan-baktakten. Och som i mycket klezmermusik är klarinetten det centrala instrumentet på många av spåren.
Då och då blir det mysiga stilbrott när musiken glider över i ett mer mjukt och poetiskt ljudlandskap, exempelvis i spåret Tretakten där vi kastas mellan valstakt och snabba Balkanrytmer. Accordeonspelaren LarsEmil Öjeberget känns igen från duon Symbio. De övriga musikerna vet jag inte mycket om, men ett är säkert och det är att de är högklassiga musiker och som band mycket tajta tillsammans.


Fler recensioner

Annonser