! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Joel Ross

Kingmaker

Skivbolag: Blue Note
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Han har tidigare hörts på skivor med Makaya McCraven, Marquis Hill och James Francies, den 23 år unge, Chicago-födda men Brooklyn-baserade vibrafonisten Joel Ross. En flitig jazzmusiker som även verkar i egna kvartetter och i en stor ensemble med verk och stilar hämtade från Ornette Coleman och Keith Jarretts American Quartet. Nu har han hamnat på anrika jazzetiketten Blue Note, med dess vibrafontäta förflutna. Att han hamnar just där känns närmast som om det vore förutspått, med tanke på hans kärlek till Milt Jackson och Bobby Hutcherson. Stefon Harris var till och med Joel Ross mentor och lärare.

I flyhänt och inspirerat samspel med sitt Good Vibes-band skapar Joel Ross ett starkt album. Teknisk ekvilibrism, melodisk sensibilitet och idel good vibes i en slitstark förening. Immanuel Wilkins på altsaxofon, Jeremy Corren på pianopallen, Benjamin Tiberio på kontrabasen och Jeremy Dutton vid trumsetet spelar säkert och ledigt, samtidigt.

Ross fick några goda råd från Bobby Hutcherson som han noga följer: ”Skriv musik om ditt liv och skriv varje dag.” Sagt och gjort: här finns musikstycken tillägnade hans mor, far, tvillingbror och syskonbarn. Lika familjär och välkomnande känns musiken.

Annonser