Skivrecension

Kinfolk 2: See the birds
Jazz+

Nate Smith

Kinfolk 2: See the birds

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 17 sep 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nate Smith följer upp sin Grammy-nominerade Kinfolk: Postcards from everywhere från 2017 med skiva nummer 2 i en planerad Kinfolk-trilogi. Trummisen/kompositören/producenten Smith tar här hjälp av en imponerande räcka namn. Sångerskorna Brittany Howard (ja, hon som sjöng i soulbluesrootsiga rockbandet Alabama Shakes) och Amma Whatt, Living Colour-gitarristen Vernon Reid, violinisten Regina Carter, vibrafonisten Joel Ross, rapparen Kokayi, neo-soul-sångaren Michael Mayo och så vokalisten Stokley Williams från r&b-bandet Mint Condition. 

Och precis som det uppbådet ger vid handen är slutresultatet varierat, om än inte spretigt så det stör. Förra skivan i Kinfolk-trilogin berörde Nate Smiths barndom i Chesapeake, Virginia, och då inte minst all den musik han fick i sig.

På uppföljaren har Smith hunnit bli en tonåring som begrundrar en eventuell framtida musikkarriär. Då lyssnade han ständigt på hiphop och neo-soul, på Prince och Michael Jackson. Musiken böljar mellan modern jazz och minnenas hiphop-beats, soul och kanske till och med alternativrock. Det är ingen slump att han valt att ta med gäster från just Living Colour och Mint Condition. Greppet är intressant och det ska bli spännande att se hur han knyter ihop påsen när det är dags för den avslutande Kinfolk 3. 

Förutsatt då att Nate Smith inte ångrar sig och väljer att utöka trilogin till att omfattande hela hans liv och karriär. För då lär det bli många delar till. Inte mig emot. Smith har under sin musikerbana redan hunnit samarbeta med musiker som Pat Metheny, Dave Holland, Ravi Coltrane och Chris Potter. Där finns mycket stoff att hämta.

Annonser