Skivrecension

Kaxophonic
Kakofoniskt worldfusionband

Kaxophonic

Kaxophonic

Skivbolag: Periferi Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Röjig spelglädje och kaxiga rytmer smittar av sig när det akustiska Kaxophonic släpper sitt första album med egna låtar inspirerade av västafrikanska rytmer. Musikerna i bandet, som består av fyra saxofonister och fem sjungande slagverkare, har lång erfarenhet av afro, jazz och folkmusik från Sverige och Västafrika. 

Jazzsaxofonisten Sofi Hellborg (altsax och sång), känd från grupper som Hellskotta och Sofi Hellborg Gang, har komponerat och arrangerat några av låtarna på skivan. På saxofon finns också Åke Nilsén (barytonsax och sång), Hans Nilsson (tenorsax och sång) och Inge Petersson Lindbäck (sopransax och sång). På västafrikanska slagverk och sång återfinns Lena Jungmark, Helen Melin, Christel Nilsson Ringdahl och Diana Nunez. På minimalt trumset spelar Lasse Beijbom, som också bidragit med två kompositioner på skivan. 

Musiken är fantastiskt energisk och stundtals kakofonisk – i positiv bemärkelse. Favoriterna på skivan är många, bland andra Sofi Hellborgs låt Saxparty liksom arrangemanget av Jonas Simonsons låt Nordic wolf och en helt underbar version av den välkända slängpolskan efter Byss-Calle.


Fler recensioner

Annonser