Skivrecension

Karuselli
Finsk folkmusik Lira Gillar

Uusikuu

Karuselli

Skivbolag: Nordic Notes
Format: CD/DL
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Finsk tango nytolkas läckert av Uusikuu, som firar sexton år med sin femte skiva Karuselli. Frontfiguren och sångerskan Laura Ryhänen har skrivit en härlig ny-jenka. Dansa i kö med händerna på den framförvarandes axlar, hoppa framåt och bakåt, där har vi finsk jenka, någon minns säkert dansen. Vad kan passa bättre till titeln Joo vai ei?, Ja eller nej?”, på en dansbana i skogen, en flirt eller hela livet?

Det mesta är annars finsk världsmusik från olika decennier. Mikko Kuismas smäktande fiol och Norbert Bremes dragspel i Tango roulette, populär på 1950-talet. En vals nyskriven av Heikki Hertuainen om att vilja lämna allt och bli en annan – men det är trots allt lättare att fantisera. Marlene Dietrich var först med Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin. Översatt till finska är detta en sång om clownens kväll när belysningen släckts. Ja, där har vi stämningen och även skivans namn! Här sjunger Mikko Kuismaa. Florian Dohrman sätter grunden med kontrabasen. James Geier lägger till en vassare profil med gitarr och alla killar bidrar med rösterna vid behov.

Häftet med historik och trevliga referat av texter behövs, eftersom allt sjungs på finska. Bland gästerna vill jag nämna Rainer Zellner på svårmodig mandolin i Jazz-tyttö, en humppa som vi faktiskt får hela texten till, översatt till engelska. Googla gärna på humppa, det är två slag i takten, detta vet nog svenska motionsdansare.

Laura Ryhänen och Mikko Kuisma är skivans producenter med tekniskt bistånd av Jörg Orlamünder på JAMusic i Ludwigsburg i Tyskland. Imponerande samarbete.


Fler recensioner

Annonser