! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Emil Ingmar

Karlavagnen

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Merparten av låtarna på pianisten Emil Ingmars debutskiva är förknippade med en plats, såsom Karolinabacken, Stora Kullen, Tjäderstigen eller mer omfattande som i titellåtens Karlavagnen. Nära eller fjärran så är de en utgångspunkt för fantasin, minnet och i förlängningen till låtskrivandet. Så är det också något måleriskt eller filmiskt över den jazz med tydlig nordisk prägel som strömmar fram. Med Buss 823 färdas man genom trummorna och basen stadigt framåt medan pianot visar vad man ser genom fönstren.

Med sig har han fyra medmusiker: Fredrik Jonsson – kontrabas, Calle Rasmusson – trummor, slagverk och kompletterande klaviatur, Jonas Knutsson – sopransax, och Markus Ahlberg – trombon. Dessutom några gäster på flöjt, basklarinett, sång, trumpet och hundskall (!).

Blåset medverkar långt ifrån hela tiden, här finns också plats för en hel del triospel, ibland med någon bakgrund från klaviaturerna. Musiken är av en sort som det är skönt att sjunka in i, låta sig färdas med i melodierna och stämningarna. Varje låt är som en liten berättelse.

Annonser