! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musik för små rum

Marit Steinsrud & Stein Villa

Kammersmusikk

Skivbolag: Etnisk Musikklubb
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 27 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Norge omhuldas den riktigt gamla folkliga traditionsmusiken på ett alldeles särskilt sätt. Med detta intresse följer också att de månghundraåriga instrumenten blivit framlyfta, både som musieföremål men också för dagens aktiva musikutövande. Detta medför att nya instrument byggs i stor utsträckning utifrån äldre förlagor. För de enkla traditionella instrumenten måste låtmaterial i stor utsträckning grävas fram på nytt, ofta ur fiolrepertoaren men också nyskapas.
På skivan här finns springar, hallingar, gangar, reinlender, psalmmelodier och visor. Det är en lågmält klingande musik med lång historia som framförs på dessa folkligt förankrade instrument som helst ska hanteras med lyhörda sinnen och  känsliga fingrar.
De mest framträdande instrumenten på skivan är langeleik och äldre norsk luta, båda tidigt omnämnda i nedskriven tradition. Det är samspelta och spröda stränginstrument som Marit Steinsrud och Stein Villa spelar med en påtaglig trivsam inlevelse. Dessutom spelar de i några låtar omväxlande gitarr, mandolin, fiol och dragspel med mjuka anslag som något varierar den återhållna klangbilden. Stein Villa är också sångare med ett innerligt och vemodigt tonfall som får visorna att vibrera.

Annonser