! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Litauisk blåsare

Saulius Petreikis

Jûrése

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En stråksextett bygger rummet när blåsaren Saulius Petreikis ger ut sin nionde cd med sina egna och brodern Donatas Petreikis kompositioner. Saulius har medverkat på mer än trettio album utgivna av andra artister, han är stjärnan som växlar mellan allsköns blåsinstrument. Donatas med gitarren är fond och stjärnhimmel och skivans arrangör tillsammans med stråksextettens Jonas Jurkûnas.

Litauen är hemlandet, Vilnius hemstaden och barndomsmiljön var full av folkmusik. Donatas som studerat på danskt konservatorium bor i Odense. Saulius är klassiskt skolad trumpetare men flirtar med all värdens musik när han byter instrument från tvärflöjt till trombon till blockflöjt och tin whistle eller nynnar med sin bror. På en scen kan de ha en hel symfoniorkester bakom sig och dansartister framför.

Musiken varierar ganska mycket från insmickrande på gränsen till smetigt romantiskt till irländsk trevlighet. I Mamai är trombonens molltoner långa som horisonten, violinsolisten tar över och det blir något av restaurangmusik men fiolen byts ut mot luftig sångröst i långa linjer. Det kan också som i Bité lingo vara ett mässande av korta mycket enkla sekvenser, meditativ upprepning ovanför huggande stråkar.
Den vackra valsen Arano salos är av typen moccatårta, den kan bara kan avnjutas en enda gång, om ens det, mer blir för mycket. 

Annonser