! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Godbit ur arkivet Lira Gillar

Peter Hansen, Peeter Uuskyla

July 1, 1979

Skivbolag: Outerdisk
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är ett vidunderligt dokument som grävts fram ur Peeter Uuskylas gömmor. En konsert från 1979 där trummisen Peeter Uuskyla och pianisten Peter Hansen – mer känd som tonsättare av konstmusik – spelar vildsint och fartfylld frijazz, inspelad under en endagars jazzfestival på Kåren i Göteborg, där duon var support till Pharoah Sanders.

I en bifogad text skriver Peter Hansen att han fick upp ögonen för frijazz vid en konsert med Alexander von Schlippenbach och Sven-Åke Johansson och det påminner en del om dessa improvisationspionjärer, även om Uuskyla har en mer fysisk och burdus spelstil. Peter Hansen gick senare helt andra musikaliska vägar, men det är fantastiskt kul att höra honom med ungdomlig eld; han kastar sig ut i den fria musikens alla kullerbyttor och schwingar med fingrarna. De båda musikerna, som vid den här tiden hade Kungälv som kraftfält, har samma temperament och känns nästan fastvuxna i varandra. I mitten av konserten kör Hansen lite lyriskt solospel också.

Senare samma kväll ville de jamma med Pharoah Sanders, men han var mest sugen på att mest hänga med sin fru på restaurang Chez Amis. Ack. Nåja. Tack för att den här godbiten får nytt liv.

Annonser