Skivrecension

Johan Lindström & Norrbotten Big Band
Egensinnig storbandsjazz

Johan Lindström & Norrbotten Big Band

Johan Lindström & Norrbotten Big Band

Skivbolag: Moserobie
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Pedal steel-konstnären, gitarristen, kompositören och producenten Johan Lindström har fingrarna med i mycket av det mest spännande i dagens svenska jazzlandskap. Hittills har den egna septetten varit den tydligaste experimentverkstaden för Lindströms allomfattande avantgarde-positiv. Men det mest hemlighetsfulla leendet har ändå kommit över honom när han pratat om det han skrivit för Norrbotten Big Band. Bandet med dess musikaliska ledare Joakim Milder har under en räcka år bjudit in en rad mycket spännande hus-kompositörer. 

2020 utsågs Lindström till composer in residence och resultatet kan vi nu höra på plattan med det beskrivande namnet Johan Lindström & Norrbotten Big Band, utgiven på Moserobie. Och visst är Lindströms penna tydlig även när han får skapa för och med ett storband. Större pensel men ändå lika mycket dramatik och subtila växlingar mellan bandets olika delar. Lite rakare hörn och lite mindre skit under naglarna men i till exempel Blues för somliga kan man momentant känna igen den där lätt sjösjukt, glada galenskapen som Lindström gjort till sin.

Som vanligt gives subtil humor, kalejdoskopisk citatgivning och dekonstruerade blinkningar i Lindströms musik. Nej, det är inte Basie men nog kikar det fram en tidig Ellington för det krisande tjugotalet i Lindströms storbandsställ.


Fler recensioner

Annonser