! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mustig folkvisa i jazzton Lira Gillar

Camilla Granlien

Jeg går i tusen tanker

Skivbolag: Ta:lik records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sångerskan och folkmusikern Camilla Granlien, född i Elverum i norska Østerdalen, är en mycket trevlig bekantskap. Hon är verksam både som pedagog och i flera olika musikaliska samarbeten där lyrik ofta står i centrum, som på 2011 års Aftenstemning i samarbete med saxofonisten Kristin Sevaldsen och baserad på Bjørnstjerne Bjørnsons poesi.

2016 erbjöds hon att botanisera i musikarkivet Hedmark och presentera resultatet i konsertform. Det gjorde hon också, och blev så nöjd att materialet nu också finns på vinyl och tillgänglig på strömningstjänster. Det är sånger om kärlek, saknad, längtan och olycka. I Hedmark hittade Granlien sånger nedskrivna från 1800-talets mitt och fram till 1980, men flera av dem betydligt äldre än så.

Här finns svårmodiga saker som Kom du bedrøvede, sorgende hjerte efter Christian Horne, Romedal, död 1912, med text av Thomas Moore i översättning av Knute Nelson. Men också lättsamma sånger som Skottlands katt, efter Laura Lillehagen (1909-1992), också hon från Romedal, och senare nedskriven av Atle Lien Nielsen från Hamar. Däremellan kungadotter, check; näktergal, check; djärv riddare, check.

Bakom sig har Camilla Granlien en pianotrio som varsamt bär melodierna men också jazzskevar till det ibland på ett välgörande sätt: Andreas Utnem, piano, Jo Skaansar, bas, och Helge Andreas Norbakken, trummor.

Mycket bra platta, saftiga historier. Inget för den vekhjärtade.

Annonser