Skivrecension

Jarak qaribak 
Goda grannar Lira Gillar

Dudu Tassa & Jonny Greenwood

Jarak qaribak 

Skivbolag: World Circuit Records/BMG
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Radiohead-gitarristen och prisade filmkompositören Jonny Greenwood är en upptagen man. När han inte spelar i Radiohead-människornas nya projekt The Smile gör Greenwood musik som den på Jarak qaribak. Här slår han sig ihop med israeliske sångaren, musikern och producenten Dudu Tassa för ett album med moderna omdaningar av kärlekssånger från Mellanöstern. Med sig på resan har de vokalister från länder som Irak, Egypten, Syrien och Tunisien.

En touch av 1970-tal möter trummaskiner möter sång på arabiska möter elgitarrer … Jonny Greenwood tänkte sig ungefär ”Kraftwerk i Kairo”, men slutresultatet är ganska långt från den tanken, mer organiskt ljudande. Albumtiteln översätts ”Din granne är din bästa vän” och följdriktigt tar sig varje sångare an en låt från ett annat land än sitt eget hemland. Det landar i en finurlig förskjutning och en härlig lyssnarupplevelse.

Dudu Tassas grupp Dudu Tassa and The Kuwaitis har uppdaterat Iraks standardrepertoar i över ett decennium nu. Greenwood har tidigare gjort skivan Junun med qawwali-sångaren Shye Ben Tzur och en grupp indiska musiker som kallar sig The Rajasthan Express. Paul Thomas Anderson regisserade en dokumentär med samma namn om inspelningarna i det enorma fortet Mehrangarh i Jodhpur, som är värd att spåra.


Fler recensioner

Annonser