Skivrecension

Jämtlandssångerna
Folkjazz Lira Gillar

Maria Kvist Trio

Jämtlandssångerna

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 28 maj 2021

Dela den här recensionen:

Maria Kvist och medmusikerna Robert Erlandsson på bas och Isak Andersson på trummor fortsätter att utforska det svenska landskapet och låta musik ge färg och tonklanger åt platser och människor. Detta är en fortsättning på det tidigare projektet Sånger från Ängersjö.

Nu har turen kommit till småorten Ede utanför Kälarne i sydöstra Jämtland, Maria Kvists hemort. Hon tar upp traditioner, erfarenheter och minnesbilder från hembygden i sina kompositioner – hon har skrivit all musik. Allt kläs i en färg- och klangrik folkmusikskrud, du kan på de nio spåren njuta av både gånglåt, snoa och polska. Du möter platser med poetisk mättnad som Ansjö och Sicksjön, en sjö som avvattnas av vattendraget Lillån. Det vackraste ordet finns på spår två – Myrbärsdrole – hjortronäng eller hjortronmyr; ett ord väl belagt i dialektologernas ordböcker.

Ede har alltid varit Maria Kvists hem, borta därifrån har hon både känt en saknad och en längtan. Den känslan och den stämningen finns i musiken. Det fångas i de musikaliska uttrycken, i både kompositioner och improvisationer. Hon och hennes skickliga medmusiker är trogna traditioner och förebilder, men de har hela tiden en strävan att utveckla och återskapa något eget och självständigt. Det är den rörelsen och riktningen som är storslagen. Det lyckas de med tack vare sina tekniska skickligheter och sin kärleksfulla och ödmjuka inställning till musikaliskt skapande. 


Fler recensioner

Annonser