! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Frisk finsk jazz

JAF Trio

JAF Trio

Skivbolag: We Jazz Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den finska We Jazz-etiketten fortsätter fånga in ny spännande jazzmusik med musiker som inte sällan hör till det yngre gardet. Som denna finsk-danska trio med saxofonisten Adele Sauros, basisten Joonas Tuuri och trumslagaren Frederik Emil Bülow. Några nykomlingar rör det sig dock inte om; Sauros leder två egna kvartetter och ingår i gruppen Superposition, Tuuri spelar med bland andra Lithium och Bowman Trio och Bülow kan höras med exempelvis Abekejser och Bangin’ Bülows Nice Jazz Quartet.

Musiken på trions debutalbum håller sig stilmässigt nära den akustiska traditionen inom jazzen, men står på helt egna ben med underfundiga melodier och knixig rytmik. De sju kompositionerna på skivan, av vilka Bülow står bakom fem och Sauros och Tuuri en vardera, är alla präglade av en viss komplexitet, men samtidigt så stringenta i sin originella uppbyggnad att musiken aldrig känns krystad. 

Även om insatserna från alla tre musikerna är utmärkta är det, precis som på debutalbumet med Superposition, Adele Sauros lysande saxofonspel som lämnar det starkaste intrycket.

 

Annonser