! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fusionkvartett med storband

Yellowjackets + WDR Big Band

Jackets XL

Skivbolag: Mack Avenue 
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med en diger skivkatalog bakom sig tar legendariska fusiongruppen Yellowjackets nya steg i och med detta samarbete med WDR Big Band. Det har gjorts försök att sammanföra fusion med storband förr, bland annat i en av Return To Forevers upplagor från slutet av 1970-talet. Det finns även andra exempel, men det är inte särskilt vanligt.

Yellowjackets saxofonist Bob Mintzer har i eget namn lett och gett ut storbandsjazz på skiva tidigare och det är också han som står för de flesta arrangemangen på skivan plus att han dirigerar. Resultatet är lyckat, det är den roligaste skivan från Yellowjackets på länge, att samarbeta med storbandet tycks ha gett dem extra energi. Inte minst i de fusionartade delarna med tajt samspel mellan trummor, bas och klaviaturer slår det gnistor gång på gång. 

På senare år har Yellowjackets spelat mer jazz än fusion. På Jackets XL är det mer fusion igen och det är inte alls dumt. Med storbandet i ryggen blir det maffigt och de båda ensemblerna lyfter varandra. Fusionkvartetten får mest soloutrymme, men givetvis får också medlemmar ur storbandet en hel del solon, vilket bidrar till att skivan blir varierad och spännande. 

Annonser