! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Djungeljazz

Lumi

It’s a jungle! 

Skivbolag: Pälsrobot Records
Recenserad av: Linus Fröbom
Publicerad: 11 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Från kaos till frid och sen tillbaka igen. Det är det genomgripande händelseförloppet på Lumis It’s a jungle! Visst kan det vara spännande med nervkittlande dissonanser, udda rytmer och stegrande dynamik men det går inte att vara djärv utan stil och finess.

Detta är Malmöbandet Lumis andra skiva och till skillnad från debuten A love drunk poem kommer denna med en tydlig tematik inbäddad i såväl titel och låttitlar som omslag. Vi är tydligen i djungeln och musiken ska härleda och guida oss bland lianer och vilda djur. En ledtråd (enligt bandet) skulle kunna vara målningar av Henri Rousseau.

Skivan innehåller en hel del omtumlande partier där ledmotiv och tematik introduceras för att sedan lösas upp i hårdkokta, tekniska infernon – och sen skjutsas vi tillbaka där vi började igen. Spännande till en början kanske men när samma mönster återkommer i princip i varje låt blir helheten en aning tröttsam. Jag saknar en gnista, något oväntat, något som verkligen får en att känna djungelns ohämmade vildhet.

Skivans bästa är spåret Slumra och glöm där jag verkligen sätts i stämning och kan åtnjuta en återhållsam och levande improvisation helt anspråkslöst utan föraningar om vad som kommer att hända härnäst.

Det går inte att förringa grabbarna i Lumis musikaliska färdigheter, de är verkligen superskickliga, samspelta och tajta. Lite för skickliga kanske så pass att musiken, tematiken, kärnan – blir underminerade av dessa instrumentala talanger. Balans är min önskan till kommande album från Lumi.

Annonser