Skivrecension

It wasn’t hard to love you
Brass en masse Lira Gillar

Fanfare Ciocărlia

It wasn’t hard to love you

Skivbolag: Asphalt Tango
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter nio album med hårdsvängande romsk brassmusik i halsbrytande tempon borde kanske den första hänryckningen ha lagt sig – och en viss mättnadskänsla infunnit sig hos den som blivit utsatt för detta bombardemang av energi med komplexa rytmer och staccatospel från saxar, trumpeter, horn och tubor.

Inte då. Den 25-årsjubilerande och numera världsberömda orkestern från den lilla byn Zece Prăjini i nordöstra Rumänien fortsätter på sitt tionde album att fascinera och smitta med sin musik, som redan från början kom att utgöras av såväl traditionellt och eget material som utflykter till helt andra musikkulturer. 

Genom årens lopp har Fanfare Ciocărlia också satt sin prägel på låtar som Caravan, Born to be wild, I put a spell on you och temat till James Bond, vilket förstås varit rätt kitschigt men samtidigt bidragit till att öka orkesterns popularitet. På nya albumet utgörs covern av Bill Withers Just the two of us, som dock inte når samma nivå som de övriga fjorton låtarna. Av dessa har sju den israelisk-brittiske musikern och kompositören Koby Israelite som upphovsman. Samme Koby som låg bakom flera låtar på Fanfare Ciocărlias förra album Onwards to Mars (och vars tre första skivor i eget namn på Tzadik är väl värda att lyssna på).

Om det är den hysteriska Song for Noga, den sjösjukt gungande Gypsy mambo no 555, den Cab Calloway-på speed-stänkande Hobo kolo eller någon annan låt man väljer att kröna dansfesten eller bota depressionen med är en smaksak.

Annonser