Skivrecension

Irrbloss 
Visduo från Österbotten

Kusinerna Riippa

Irrbloss 

Skivbolag: Try Angle
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Duon Kusinerna Riippa består av sångerskan Jessica Riippa och gitarristen Niko Riippa från Nedervetil i Österbotten i Finland. Jessica Riippa sjunger också i bandet La Riippa Group och Niko är gitarrist i Wentus Blues Band. Debutskivan Vedil från 2020 fick fin kritik. Då gjorde duon nya arrangemang av välkända dikter skrivna av bland andra hembygdens egen skald Alexander Slotte, såsom den välkända Plocka vill jag skogsviol. 

Nu har duon kommit med en uppföljare, Irrbloss, där all musik och text på skivan är komponerad av kusinerna själva. Det är en fin samling visor i folklig naturlyrisk ton. I den enkla och ljuva sommarvisan Sol och hav får vi följa med till stranden och sitta ned på filten och betrakta ”mjuka moln på vår sky”. I låten Ett blåbärsskratt, en snillrik blick, sjunger Riippa ömsint om ett kärleksfullt ögonblick med en liten tulta: ”Små lätta steg, rullande gång / Jag vaggar dig med min sång”. 

Jessica Riippa sjunger med värme och kusinen kompar följsamt. Ett välgörande avbrott i allt det finstämda är den uppiggande humoristiska Jessicas snapsvisa; ”Värre för kroppen men gott för min själ”!


Fler recensioner

Annonser