Skivrecension

Ireland in my roots
Irländskt

David Rice

Ireland in my roots

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

David Rice är en amerikansk folkmusiker och musiklärare som studerat musik vid universitet i Denver, Colorado, men bor i Sverige sedan länge. I Örebro lever han, med en stark förkärlek för det keltiska och irländska. På skivan Ireland in my roots spelar Rice på gitarr, banjo, bas, piano, kastanjetter och den irländska handtrumman bodhran. Han lirar till och med på ett par irländska träslevar på skivan. Rice sjunger och fixar även harmonierna som pyntar det vokala framförandet på egen hand.

Till sin hjälp har han Lars Ljungberg på mandolin, Kristin Landh på fiol och Markus Mattsson på penny whistle, en bleckflöjt. På ett spår hörs den persiska handtrumman tombak, i ett inhopp av Behrooz Karami. Låtarna inkluderar berättande ballader, reels, polka och de pubvänliga Morrisons jig och Three drunken maidens. Och så Elves in the forest, som är I fjol så gick jag med herrarna i hagen med nyskriven text på engelska.

Spelglädjen är stor, framförandena mer än övertygande. Ireland in my roots är mycket god lyssning. En i sanning hemmasnickrad skiva, men det låter ungefär lika proffsigt som vilken normal utgåva som helst. Välkommen till 2021, 2022 och Irlands förflutna – på en och samma gång.

Annonser