Skivrecension

Inland Empire
Avantjazz

Inland Empire

Inland Empire

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Transatlantisk avantgardejazz möter nutida klassisk musik när en pianist från Kanada möter tre skandinaviska jazzfantomer.
Pianisten är den numera Brooklynbaserade Kris Davis, som spelat med bland andra Mary Halvorson, Ken Vandermark och Bill Frisell. Svensken är Atomics tenorsaxofonist Fredrik Ljungkvist, som även trakterar klarinett. De gör gemensam sak med norrbaggarna Ole Morten Vågan på kontrabas och Øyvind Skarbø på trummor. Fyra namn som inte erbjuder någon pjåkig uppställning, precis. Skarbø agerar också producent och mixar musiken i studion.
Skarbøs roll sticker ut i sammanhanget, för i övrigt verkar demokrati råda i detta imperium. Alla är med och komponerar, alla är med och improviserar kring det nedskrivna, alla får ta plats. Det resulterar i en oförutsägbar, sprittande musik som inspirerar men inte stryker medhårs.
Att det tog tre och ett halvt år att få ut de här inspelningarna är svårt att begripa, men allt i världen är inte lika rättvist som den här kvartettens grundinställning förefaller vara. De fyras gäng som styr det här imperiet lyckas fånga ögonblicket på ett sätt som jag önskar fler kunde få lyckan att implementera.

Annonser