Skivrecension

In the key of the universe
Jazz Lira Gillar

Joey DeFrancesco

In the key of the universe

Skivbolag: Mack Avenue/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är. Lite så. Joey DeFrancesco spelade i sena tonåren med Miles Davis och var därefter medlem i John McLaughlins grupp Free Spirits under fyra år. Han har gett ut skivor i eget namn sedan slutet av 1980-talet och är alltså en bjässe i nutida jazz, huvudsakligen vid sin Hammondorgel, men på nya skivan spelar han även andra klaviaturer och trumpet.

In the key of the universe tar avstamp i sextiotalets jazz och på tre av skivans starkaste låtar medverkar legendariske saxofonisten Pharoah Sanders. Många av titlarna har andliga titlar såsom Inner being, Awake and blissed, In the key of the universe, alla komponerade av Joey DeFrancesco.

Skivans höjdpunkt är nog ändå en låt av Pharoah Sanders där legendaren inte bara spelar sinnesutvidgande saxofon utan också bidrar med cool sång. Kanske lite orättvist att lyfta fram en viss låt, för hela skivan sjuder av kreativitet och man får en känsla av att allt är möjligt för dessa musiker. Förutom de redan nämnda hörs Billy Hart bakom trummorna, Troy Roberts på saxofon och kontrabas på någon låt samt Sammy Figueroa på slagverk.

Här har vi alltså en skiva där alla bitar faller på plats och i centrum finns ledaren själv med outsinliga idéer som manifesteras i musiken, gång på gång.

Annonser