Skivrecension

In front of us 
Folkjazz

Oskar Stenmark & 45 Riots

In front of us 

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Trumpetaren Oskar Stenmark kommer ursprungligen från Göteborg men är bosatt i New York City där han bland annat är medlem i bandet Brass Against som spelar hårdrockscovers på blåsinstrument. När han nu släpper en ny utgåva i eget namn handlar det också om tolkningar, men av ett helt annat slag. Stenmark tar sig an traditionella folkmelodier från Dalarna som han arrangerat i jazziga versioner för medlemmar i musikerkollektivet 45 Riots. 

I de åtta spåren, däribland ett intro och två korta interludier skrivna av Stenmark, skiftar bandet ganska kraftigt mellan olika stilar. Han står för tjusigt lyriskt spel på både flygelhorn och trumpet, men kan som i Dalalåt kasta sig in i ett rasande snabbt solo. En gånglåt förses med sambarytmer på agogo-klockor, och i Amerikavisan spelar elbasisten Adam Mason den vemodiga melodin på ett oerhört snyggt sätt. 

Det kanske allra finaste är James Shipps vibrafonspel vars skimrande klanger verkligen förgyller, både i grooven och bakom blåsackorden.

Den ungefär halvtimmeskorta skivan avslutas med en rejält svängig polska med kort etta, och just längden är det enda jag kan vara kritisk mot här, för detta vill jag höra mycket mer av!


Fler recensioner

Annonser