! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Žofie Kašparová & The Peacock Tree

Impressions

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I skymningen och i gryningen visar de sig, de mest utpräglade färgerna och dofterna i naturen. Det är även då de tidigaste och de senaste fåglarna hörs, inte sällan drar en dimma in eller sveper bort, fyller ihåligheter, drar över skogskammar, bortöver berg. Det är så albumet känns, inramat av fågelsång. Det går att känna igen sjöfåglar, storspov och olika snäppor som rör sig i våtmarker och mader.

Den tjeckiska men sedan fem år Göteborgsbaserade flöjtisten, basklarinettisten och kompositören Žofie Kaŝparová visar i sina kompositioner en utpräglad känsla för naturen, hon klär sina känslor i musik, med stor variation och bredd. Men framför allt går det att känna stämningar och uttryck, alldeles hudnära. Detsamma känns i de helgjutna arrangemangen av The Peacock Tree. Låtarna är ibland på tjeckiska, ibland på svenska.

Det första spåret beskriver en tidig morgon på Lilla Amundön, en ö söder om Göteborg och det sista spåret är från Australien 2019, efter den stora branden.

Bilderna på albumets omslag är från naturreservatet Komosse och är tagna av Žofie Kaŝparová själv. Kompbandet utgörs av Robin Backgård på trumpet, Robin Johansson på sopran- och tenorsax samt klarinett och Erik Bengtsson på kontrabas.

Annonser