Skivrecension

If you will
Brazil-jazz-fusion

Flora Purim

If you will

Skivbolag: Strut Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Brasilianska sångerskan Flora Purim och hennes percussionist-partner Airto Moreira tillhör en åldrande generation av veteraner i den brasilianska musikvärlden. Numera behöver Moreira hjälp för att ta sig upp på scenen, men väl där är han som vanligt vild och lekfull. Flora Purims röst är oförändrat vig och stark och förvandlas tidvis till ett ordlöst instrument bredvid medmusikanterna. 

Jag som vuxit upp med deras fantastiska brazil-fusion sedan många år känner omedelbart igen deras musik och njuter mycket. Däremot tänker jag att ljudbilden de fortfarande lever i är så starkt präglad av 1980-talet att den för många yngre kanske kan kännas lite främmande och kanske till och med föråldrad. Det har hänt så mycket i Brasiliens musikdjungel sedan den tid då Purim och Moreira stod i spetsen för den brasilianska invasionen av jazzens USA. Musikaliteten, däremot, är det inget fel på. På den nya skivan bjuds det bland annat på prov på brasiliansk blues-imitation som omväxling till de vanliga bossa-rytmerna. 

Detta är Flora Purims första studioskiva på femton år, men Airto Moreira har släppt andra skivor under den tiden och deras samarbete är så tajt att varje skiva egentligen är bådas. Så är det också med If you will.


Fler recensioner

Annonser