! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Storbandsfritt Lira Gillar

Gard Nilssen Supersonic Orchestra

If you listen carefully the music is yours

Skivbolag: Odin
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norske trumslagaren och kompositören Gard Nilssen är förmodligen mest känd för sitt spel med triorna Acoustic Unity och Bushmans’ Revenge. Hans Supersonic Orchestra är dock av ett större format, med sju rörblåsare, tre på brassinstrument, tre basister och tre slagverkare. I den av norska musiker dominerade uppställningen finns också svenskarna Per Texas Johansson, Goran Kajfeš och Petter Eldh.

Albumet är en liveinspelning från jazzfestivalen i Molde förra året och består av sex låtar komponerade och arrangerade av Nilssen tillsammans med saxofonisten André Roligheten, som också ingår i Acoustic Unity.

Ekon från Mingus, Sun Ra, Shepp och Coltrane kan framträda svagt i den explosiva och energifyllda musiken, som lämnar stort och fritt spelrum för musikerna i växlandet mellan noterade passager och impulsiva utbrott, mellan dissonans och harmoni, mellan passion och reflektion.

De eldfängda, hårt svängande styckena Bøtteknott/Elastic circle och Jack sammanfattar utmärkt den mång-skiftande ton som präglar albumet, som avslutas med den slagverksrungande Fela Kuti-hyllningen Bytta bort kua fikk fela igjen.

Annonser