Skivrecension

Lekfullt allvar

Johannes Gammelgaard Kvartett

I venners lag

Skivbolag: Jaeger Community
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lite trött på upptagenheten vid den amerikanska jazzscenen vände den danska, Stockholmsbaserade tenoristen Johannes Gammelgaard blicken hemåt, lät sig influeras av dansk folkmusik, danska hymner och något stänk Carl Nielsen.

Tillsammans med unga svenska jazzbriljanter som Mauritz Agnas, Karl Wallmyr och Arild Wahl har Gammelgaard lagat en skiva med jazz på danska som tar tillvara på Jan Johanssons milda vansinne och återkommande modus att alltid vända ut och in på sakernas tillstånd. Som i Store armbevægelser med diftonger av svensk jul i dansleken Jungfrun hon går i dansen, eller den postmoderniserade Pippi Långstrump-dansanta Farmand er så rar.

Frispräck blir det i albumtiteln I venners lag med Love Meyerson på dragspel och Isak Hedtjärn på klarinett. Hos Gammelgaard-kvartetten blir det ibland i stunder nära på genialiskt men alltid friskt, frejdigt och fruktbart. I En sång om frihet kan man känna släktskapet med Coltrane och hans basist Jimmy Garrison, lekfullheten alltjämt åtföljd av allvaret.

Annonser