! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkpop

Ian Carr & The Various Artists

I like your taste in music

Skivbolag: Dalakollektivets Records/Reveal Records
Recenserad av: Jonas LInge
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ian Carr är gitarrist och känd av många Liralyssnare. Figurerar i många sammanhang kring svensk och engelsk folkmusik och annan egen musik och i nya konstellationer. Mitt första möte var en workshop då han lärde ut Big horse, en egenkomponerad låt efter den stora dalahästen utanför Avestas infart.

Ian Carr anses i Storbritannien vara en av de bästa och mest originella gitarristerna. Har spelat med Kathryn Tickell Band, Swåp, Eddie Reader, Kris Drever (Lau), Kate Rusby med flera.

I Sverige har Carr gett ut skivor bland annat i trio med Sandén-Nygårds-Carr, i duo med Niklas Roswall, och så den nu aktuella egna gruppen The Various Artists, bestående av Maria Jonsson (viola d’amore), Laura Wilkie (fiol), Thomas Gibbs (piano, tramporgel) och Staffan Lindfors (kontrabas).

Denna utmärkta release ger en klar bild av Ian Carrs egna kompositioner, i spännande och okonventionell musikalisk kontext. Arrangemangen är subtila och lyfter, lurar och bygger om. Ackordvändningar, melodik och harmoni är annorlunda, ibland väldigt strika och nästan klassiska till sin uppbyggnad. Så blir du plötsligt förvånad och skrattar, som i Classic car week med bus och frispel.

Sju av elva spår är egna kompositioner. Det finns en repetitiv kvalitet i många partier och i andra låter det engelskt. Den svenska folkmusiken är väl inte direkt framträdande här. Progressivt och roligt blir min spontana kommentar. Bästa spår är On a wet day med långt intro av gitarr och Climber med sin brittiska snobbiga snabbhet.

Annonser