! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vardagsnära vokaljazz

Amanda Ginsburg

I det lilla händer det mesta

Skivbolag: Ladybird/Naxos
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”När jag börjar för stort får jag faktiskt ingenting gjort”, säger sångerskan Amanda Ginsburg levnadsvist och sant om sitt arbete med att ur livets alla stunder och ögonblick plocka fram det som blir liv och levnad. På uppföljaren till debutalbumet Jag har tänkt på en sak följer Amanda Ginsburg sin egen stig, upplyst av en lång svensk jazztradition, och visar att debuten ingalunda var ett engångsverk.

I det lilla händer det mesta är skivan där vardagsbetraktelserna och det nära tilltalet, det stilla svänget i Amanda Ginsburgs röst gör att man tänker på Barbro Hörberg eller en närmast bortglömd sångerska som Sonya Hedenbratt och hennes svenska sånger.

Ginsburgs funktionalistiska kvartett med eminente pianisten Filip Ekestubbe som motor både i komp och som utvecklande improvisatör. Och så avslutar hon djärvt med en nyskriven svensk text till Gullin-klassikern Danny’s dream. Ginsburg gör den till en skir vaggvisa i stämmor med Sofie Sörman. Ginsburgs version tar kanske inte tillvara den existentiella fråga inneboende i kompositionen men den går i linje med hennes övriga betraktelser.

 

Annonser