! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk improvisationsjazz

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

Hypnosis

Skivbolag: Eclipse Music
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hypnosis innebär andra albumet från finska Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri. Herra Lyytinen är en prisad saxofonist och kompositör som drar åt den improviserade musiken. Ihop med trumpetkompisen Verneri Pohjola bildar han en versatil och kommunikativ blåsduo, som får inkännande uppbackning av kontrabasisten Eero Tikkanen och trumslagaren Mika Kallio. Den senaste med ett efternamn som passande nog betyder klippa på finska.

Alla tillåts spela ut, ingen stjäl spotlighten från medmusikanterna. Där kommer förespeglingarna från kvartettens namn på skam. Denna orkesteri utgör inte Lyytinens lydstat; medlemmarna har intuitiv vetorätt.

Stämningarna i musiken pendlar från ett meditativt lugn till uppsprickande oroshärdar. Spåret Polynesian prayer har inslag av just polynesisk musik – en trumpet i templet? – medan Teknojazz knappast kan sägas ha ens ett uns av ”oontz” i sig. Multidimensional banquet är inbjudande upplagd, och även om Lyytinens kvartett knappast tar oss till några parallella världar är det ändå en rätt så magnifik måltid vi serveras under Hypnosis.

 

Annonser