Skivrecension

Hyper-dimensional expansion beam
Progressiv, psykedelisk och apokalyptisk jazz Lira Gillar

The Comet Is Coming

Hyper-dimensional expansion beam

Skivbolag: Impulse!
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Tony Ernst
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Den moderna jazzen kan sägas ha tre epicentrum: Sydafrika, den amerikanska västkusten, samt sydöstra London. Och om pianisten Nduduzo Makhathini kan sägas vara andlig ledare för det sydafrikanska svänget, och saxofonisten Kamasi Washington styr det som sker i och kring Los Angeles, ja, då är Shabaka Hutchings utan tvekan överstepräst för den brittiska huvudstadens moderna jazz-explosion. 

Hutchings har gått i förgrunden sedan han fick plats i Tomorrow’s Warriors, en sorts jazzskola för de mindre bemedlade i London, och senare utsågs till New Generation Artist av BBC. Han sprudlar av energi och är grundare av The Heliocentrics, Sons of Kemet, Melt Yourself Down, samt The Comet is Coming. Hyper-dimensional expansion beam är det här bandets fjärde album. Då har Hutchings redan hunnit med ett album i år, under eget namn, den utmärkta Afrikan culture. 

Där Shabaka Hutchings i (numera nedlagda) Sons of Kemet är uttryckligen politisk och gör musik som är ett amalgam av Londons alla moderna musikstilar och den fria sjuttiotalsjazzen, styr han snarare The Comet Is Coming som kaptenen på ett strömlinjeformat rymdskepp. Det är elektroniskt, futuristiskt, atmosfäriskt, out there. Man hör lika mycket ekon av Tangerine Dream och Kraftwerk som av Archie Shepp och Alice Coltrane. 

The Comet Is Coming är en trio, där Hutchings står för tenorsaxofonen. De övriga två medlemmarna kallar sig Danalogue och Betamax och de räknar upp en mängd olika syntar och trummaskiner i bookleten som sina instrument. 

Det är inte precis konformistisk och traditionell jazz, det här. Men den som tar sig tid att lyssna, verkligen lyssna, kommer att höra klanger och infallsvinklar som är helt egna och nyskapande. Det är progressivt och psykedeliskt och inte så lite apokalyptiskt. Och, såklart, alldeles alldeles underbart.


Fler recensioner

Annonser