! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Duoimprovisationer

Lisa Ullén & Nina de Heney

Hydrozoa

Skivbolag: Found You Recordings
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Pianisten Lisa Ullén och basisten Nina de Heney hör till de absolut främsta och mest namnkunniga improvisationsmusikerna i Sverige, med vid omnejd. De har spelat tillsammans i olika sammanhang under många år, och gav som duo med dubbelalbumet Carve (LJ Records) redan 2009 en första djupdykande inblick i sitt kreativa konstnärskap.

Nya dubbelalbumet Hydrozoa innebär ett dryga två timmar och tjugo minuter långt klang- och tonmöte präglat av ett synnerligen intimt samspel och ett outtröttligt utforskande av instrumentens alla uttrycksmöjligheter.

Den i nuet tillkomna musiken, som rör sig närmare konstmusik än frijazz, är uppdelad i elva stycken av olika karaktär av vilka två sträcker sig över tjugo minuter och ett strax därunder. Genomgående för alla stycken är dock avsaknaden av konfrontation. I stället handlar det om ett sökande på lika villkor efter klanger och komplexa tonrum där de fångar upp varandras idéer och utvecklar musiken vidare tillsammans. Anslaget är ibland dröjande, men lika ofta påstridigt med distinkta slag på basens kropp och strängar liksom klusterattacker i pianots lägre register.

Förvisso kan musik med starka inslag av dissonans vara krävande, men den exceptionella spänning och dynamik som Ullén och de Heney här skapar är svår att värja sig emot.

Annonser