! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansant norskt triospel

Gjevre, Odde & Vårdal

Husklugumt

Skivbolag: Ta:lik
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När spelmän möts utanför sina offentliga spelningar blir samspelet ofta fritt och prövande. Vid landskappleiken i Röros 2017 bestämdes att dessa tre kända spelmän oförberedda skulle spela till en danskväll vid detta folkmusikens höjdartillfälle. Sedan dess har det lyckade samspelet fortsatt och trions speciella konstellation av instrument har satt inspirerande spår som nu kommer på en första cd. 

Trion utgörs av tre eminenta folkmusiker med gedigen bakgrund i det norska traditionsspelets olika inriktningar. I sin musikprofil har de på två dragspel och en fiol arbetat fram ett eget oemotståndligt groove som gör deras framträdanden eftertraktade.

Inge Gjevre är en av de briljanta norska spelmännen på tvåradigt dragspel med särdrag som ger stark krydda i låtspelet. Mads Erik Odde är en framträdande dragspelare på femradigt accordion som kan vrida sitt låtspel i spännande melodiska riktningar. Vegar Vårdal är en etablerad och välutbildad fiolspelman med bred erfarenhet också som dansare och pedagog. De är således en namnkunnig trio som har en dansinriktad repertoar med både egenkomponerade låtar och sådana hämtade ur den norska traditionen. Mestadels har deras musik på skivan prägeln av gammeldansens lättillgängliga rytmik som förmår ge kraft till de dansande paren. En rörlig och energisk trio som hittat sin speciella, starka spelform.

 

Annonser