! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Humppa

Eläkeläiset

Humppamania!

Skivbolag: Nordic Notes
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alla som sett Eläkeläiset (”Pensionärerna” på finska) på scen vet att det är omöjligt att inte ryckas med av humorn och öset. Ett gäng som bland annat gör låtar av Madonna, Europe, 2 Unlimited, Dead Kennedys, Tom Robinson Band och Queen i gammaldags finsk dansmusiktappning. Var och varannan text innehåller ordet humppa. Galen i humppa. Vid humppakungens hov. Humpparecepthumppa. Humppa eller så dör du.
Humppa är en populär sällskapsdans i Finland, en dans som har släktskap med jazz och foxtrot. Dansen och musiken går undan med en hiskelig fart. Humppapedia berättar att den ”spelas i tvåtakt, vanligen i tempon på 250 till 280 slag per minut.” Passar med andra ord utmärkt för ett gäng småtokiga expunkare som vill ha kul i ett tempo som minner om ett finskt The Pogues eller något.
Eläkeläiset är ursprungligen ett sidoprojekt av medlemmarna i Bommen-indiefavoriterna Kumikameli. Ett sidoprojekt som fick sitt eget liv och 2018 firar 25-årsjubileum. Den här dubbel-cd:n påstår sig bjuda på ett skärsnitt av ”golden favorites & greatest hits” från ”the legendary monsters of humppa”. Jag säger inte emot, på någon punkt.
Jag säger bara att du må ha hört Kraftwerks låt Das Model tolkad av Snakefinger, The Cardigans eller Papa Dee, men du har inte verkligen hört den innan du hört Eläkeläisets humppaversion. Eller just den är kanske ingen av höjdarna, men den är i alla inte på finska, den är på något som liknar tyska.

Annonser