! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk folktrio

Salt House

Huam

Skivbolag: Hudson
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 27 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den skotska trion Salt House – Jenny Sturgeon (sång, gitarr, harmonium), Ewan MacPherson (sång, gitarrer) och Lauren MacColl (sång, fiol, viola) – varvar sex egna sånger med fyra musikaliska tolkningar av 1800- och 1900-tals-poesi av Nan Shepherd, Thomas Campbell, Emily Dickinson och en version av den danska balladen Aage og Else.

Sångerna kan vara lika ödsliga och karga som omslagets naturbild. Men de flesta är lika varma och välkomnande som sångarnas accenter. Sturgeon sjunger på de flesta, MacPherson huvudsakligen på sina egna kompositioner. MacColl bidrar med skön stämsång tillsammans med de andra.

Arrangemangen känns nya och fräscha, men samtidigt härligt välbekanta. En ensam gitarr. Gitarr och harmonium. Två gitarrer. Med stråkar som sammanhållande länk. Det är enkelt och effektivt. Inget plotter, bara vackert, rogivande och hoppfullt.

Bäst är den återhållsamt dramatiska Lord Ullin’s daughter (text av Thomas Campbell), med tremologitarr och stråkdrones. Dickinsons Hope is the thing with feathers må ha fjädrar men lyckas inte lyfta.

Annonser