Skivrecension

Hör mig
Folkpop

Ack & Ve

Hör mig

Skivbolag: Havtorn Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

På himlen finns variationer, där söker moln fästen som mörka fläckar. I det trasiga och i det sjaskiga och halvfula finns det ljusa och det hoppfulla. Snön gör allt vitt och dag läggs till dag som brukligt är med statiska vinterdagar. Musiktilltalet på Ack & Ves skiva är omedelbart och klangvärlden är ofta brutal och rå. Det finns inga omskrivningar och inlindningar, allt kommer direkt inifrån, som sanningar av nyanser av ljus.

Det kan vara små allvarsamma ting, som skaver och bänder i allas liv, det kan vara stora samhällsfrågor, som både skapar hat och hot. Och klänger sig fast som mimosablom vid en vit mur eller en doft av dimma som kommer från havet.

I orden finns både en mildhet och en kärvhet, kärleken verkar stå emot det mesta och överbrygga både sorg och lycka. Men kärleken kan inte väcka det som är dött, inte heller rå på en depression, som förgiftar ett helt landskap.

Den Göteborgsbaserade vokalgruppen Ack & Ve ger både annorlunda och hudnära tolkningar; budskapet är enkelt – lyssna, förstå och ge plats.

Ack & Ve är Amanda Frisk, Elin Andersson, Gabriella Josefsson, Sara Aldén och Tora Hyllstam. På debutalbumet medverkar dessutom pianisten Hampus Torarp, basisten Nils Kristensson och trummisen Jonatan Hansson.


Fler recensioner

Annonser