Skivrecension

Hope
Balkanbrass

Süperstar Orkestar

Hope

Skivbolag: Hajde Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 nov 2020

Dela den här recensionen:

Stockholms balkanbrassmästare Süperstar Orkestar tar ett nytt kliv på detta sitt femte album när de fokuserar på nästan enbart egna låtar. De är skrivna av bandets ena tenortubaist, Håkan Säfvestad, som knåpat ihop åtta av elva spår på skivan. 

Oktetten går ut hårt med partymusik redan i öppningslåten, där Lars Ydgrens altsax tjuter i ett solo. Men överlag är det inte ös som präglar Hope, utan snarare groove. Tempot är ofta relativt lågt. Visst finns det typiska solon på klarinett, sax och trumpet, men det är kompen på de tre tuborna och framför allt Erik Nilssons makalöst snygga trumspel som lägger grunden för hela plattan. Här håller han sig mest till trumset, och använder den stora bubanj-trumman mer som en krydda i bakgrunden ibland.

Ydgren briljerar även i Cocek a la F, som är oerhört svängig och säkerligen en given livehit. Den extremt grooviga Funky cocek av gästande saxkollegan Jonas Jersild förgylls med congas och gör minst sagt skäl för titeln. Dansgolvet brukar koka på Süperstar Orkestars konserter, och här finns det gott om material för att det ska fortsätta så när det åter är möjligt.


Fler recensioner

Annonser