! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Europeisk jazz för storband

Diverse Artister

Hommage à Eberhard Weber

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 25 jan 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många musiker präglas av dem de tidigt spelat tillsammans med. På hyllningsskivan till basisten Eberhard Weber har gitarristen Pat Metheny skrivit en hyllande text till sin vän, men framför allt har han komponerat skivans huvudnummer Hommage, en vindlande orkestral jazzsvit på dryga halvtimmen. Låten är byggd på några improvisationer av denne baslegendar, som på grund av en stroke 2007 inte kan spela längre. Men här medverkar han alltså till och med med ett solo, under konserten tydligen också på duk bakom storbandet.
En komposition med stor kärlek till Eberhard Weber, där bland andra gamla parhästarna Pat Metheny och vibrafonisten Gary Burton spelar varsitt lyriskt solo. Även i första numret på skivan finns Weber med i en bandstämma, över vilken hans främste samarbetspartner, Jan Garbarek, spelar skimrande sopransax.
Sammantaget en riktigt fin hyllningsskiva, där övriga låtar är hämtade ur Eberhard Webers rika låtkatalog, arrangerade för storband med många eminenta gästsolister, musiker som basisten spelat med under sin långa karriär.

Annonser