! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

No sax please, we are Norwegian

Roligheten

Homegrown

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 12 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norske saxofonisten André Roligheten har haft många järn i den berömda elden. Hans medverkan i European Jazz Orchestra, Team Hegdal och Gard Nilssen’s Acoustic Unity finns fastetsade i den där järnsamlingen i stället bredvid den öppna spisen. Nu när det står bara ”Roligheten” på skivomslaget återfinns han blåsandes i tenor- och sopransaxofoner, ja, även basklarinett, i ett fördelaktigt kvartettformat.
Roligheten har skrivit materialet med just dessa musiker i åtanke. Adrian Løseth Waade (Trondheim Jazz Orchestra, Bone Machine) gnider violin, Jon Rune Strøm (Paal Nilssen-Love Large Unit, Nu Ensemble) kontrar med ståbas och Erik Nylander (Ola Kvernberg Trio) slår på trummor och slagverk. Ofta är det lekfullt och livfullt som bara den, som i Telemark tango. Och så kan kvartetten ta det lugnt också, som i den lätt svävande Syvsover. En låt som Omkalfatring låter som filmmusik av något slag.
Albumtiteln Homegrown vill säkerligen understryka att det är nordisk jazz vi har att göra med och visst hörs det tydligt. Även om avslutande Kathleen Gray förstås är Ornette Colemans vackra komposition, men en bättre avslutning är svårt att tänka sig.

Annonser