! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Enkelhet i hemmet

Martin Simpson

Home recordings

Skivbolag: Topic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter en turné i Danmark och tre spelningar i England i början av 2020 stannade allting upp. Pandemi och lockdown satte stopp för Simpsons planer att spela in en liveskiva. Men nöden och skaparprocessen har ingen lag, så i stället fick det bli en samling heminspelningar.

Simpsons heminspelningar skiljer sig inte nämnvärt från de han gör i en skivstudio. Dagens lättillgängliga teknologi är naturligtvis till stor hjälp och Simpson står själv för resten.

Som vanligt imponerar han med sin oklanderliga gitarrteknik, och bjuder dessutom på fingerplockad femsträngad banjo (något som han gav upp för länge sedan, eftersom han inte gillade det, men fick gott om tid att återuppta bekantskapen med – med mycket positivt resultat) och ukulele!

Om något känns annorlunda här, är det hur betydligt mer avslappnad Simpson verkar, framför allt vad sången beträffar; mer ”at home”, om uttrycket tillåts. Sångernas framförande och skivans sammansättning stärks av situationens oprententiösa enkelhet.

Home recordings består av fjorton spår; sånger, ballader och några instrumentala låtar, som alla utstrålar hög kvalitet. Men några har starkare genomslagskraft än andra. Folksångaren John Prine, som dog i april 2020 i sviterna av covid-19, hyllas med en kärleksfull version av hans Angel from Montgomery. Instrumentala Plains of Waterloo får en stämningsfull slidegitarrbehandling. Simpson har också dammat av balladen Admiral Benbow, som han först spelade in med June Tabor 1980, i en uppdaterad version och utvecklar i Wren variations undermedvetna minnen av 1970-talsinspelningar med Andrew Cronshaw. 

Att skivan är dedikerad till Greta Thunberg känns bara som ett extra plus.

Annonser