! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

1980-talsjazzreggaefunk

Don Cherry

Home boy, sister out

Skivbolag: Wewantsounds/Border
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Egentligen borde det finnas ett ord för att beskriva känslan jag fick första genomlyssningen av Home boy, sister out, ett album inspelad med franska musiker i mitten av 1980-talet. Förvåning kanske är ordet jag söker. Eller överraskning kanske är bättre om det nu inte bara är häpnad.
I ett skimmer av kommersiell åttiotalsfunk ger Don Cherry dig recept på sötpotatissallad, förklarar varför han spelar reggae och att han joggar. Ska jag vara ärlig är detta nog det mest flummiga jag hört med Cherry och då har han ändå sysslat med en hel del av den varan.
Men det är inte för att musiken är svårlyssnad, utan för att det känns som att det borde vara en omöjlighet att få ihop upplägget. Men det gör han, till stor del genom sitt fantastiska trumpetspel men ännu mer på grund av sin charm. Det känns som att han är fri och gör det han känner för (som att spela reggae). För trots en ljudbild som påminner om samtida popmusik så har jag svårt att se att någon av de här låtarna skulle kunna vara en radiohit. Den nämnda funken och reggaen finns här tillsammans med jazz på melodika och underbart groove med den västafrikanska harpan donso ngoni.
Sammantaget ett album som visar Cherrys kreativa bredd som musiker. Hans folklighet och hans starka konstnärlighet. Ett komplement till hans övriga utflykter i jazz och spiritualitet.

Annonser