! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Experimentell jazzmix med patos Lira Gillar

Elsa Nilsson 

Hindsight

Skivbolag: Bumblebee Collective
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den Göteborgsfödda men New York–baserade jazzflöjtisten Elsa Nilssons tredje och senaste album lämnar ingen lyssnare oberörd. Nilssons tio kompositioner speglar den frustration och det motstånd som hon och hennes medmusiker (Jeff McLaughlin – gitarr, Alex Minier – bas, Cody Rahn – slagverk), och många fler med dem, känner och uttrycker inför händelser och beslut som inträffat i kölvattnet efter USA:s presidentval 2016. 

Elsa Nilsson väver intelligent in de många gatudemonstrationernas rytmiska slagord i sina musikaliska motiv och skapar instrumentala protestteman mot rasism, ojämställdhet, ojämlikhet och vapenvåld. Nilsson slungar sig ut i rasande men gripande flöjtimprovisationer uppbackade av ett lika intensivt som hängivet ackompanjemang där element av jazz, rock, punk och grunge blir en mix som lyfter fram budskapet. 

Trots allvaret slutar albumet i hopp och framtidstro med låten We show up, som hyllar var och en som står upp för humanistiska värden och agerar enligt sin övertygelse för att förändra världen till det bättre.

Annonser