! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Flifletskt Lira Gillar

Trio Alde

Himlaleite  – Songar av Fløgstad og Fliflet

Skivbolag: Etnisk Musikklubb
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ska jag vara ärlig struntar jag fullständigt i vilken genre som trillar ner i skivform i min brevlåda – så länge musiken har ett hjärta går vad som helst in i mitt. Kan inte påstå att Fliflet är någon stor sångare, och hans medsångerska på denna utgåva har egentligen en för skolad röst för att riktigt passa visgenren. Men berörd så in i hjärteroten blir jag redan från det första så typiska Fliflet-intervallet på piano i Dalen Portland till avslutande dragspelsackordet i titelmelodin. 

Det beror framför allt på Fliflets så härliga melodier och personliga sätt att traktera ett dragspel, samt på fantastiskt fiolspel av Jorun Marie Kvernberg. Men det kan inte heller förnekas att Berit Opheim är en skicklig sångerska, och alla med hennes sångstil gör sig i visgenren bäst i det stillsamma – vackrast är därför sången i Svev som Fliflet gav ut redan på sin Valseria-skiva, men då med sin egen oefterhärmliga sång. 

Texterna är skrivna av Kjartan Fløgstad, okänd för mig men hans genombrottsbok heter Dalen Portland, alltså samma som den underbara inledningsvisan och får därmed mig att både ropa på Nobelpris och leta upp boken på närmaste bibliotek. Fløgstad tillhör den typ av författare som kan skriva vackert oavsett om det handlar om brännässlor eller en oljeplattform och till det blir Fliflets melodier geniala.

Annonser