! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Soundpainting

Helsinki Soundpainting Ensemble

Helsinki Soundpainting Ensemble

Skivbolag: Sibelius-Akatemia
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Soundpainting är ett teckenspråk. Ett sätt för kompositören att skapa en föreställning i realtid, att komponera live medan föreställningen pågår. Sonja Korkman är Finlands främsta ambassadör för soundpainting och med orkestern Helsinki Soundpainting Ensemble ackompanjerar hon bland annat stumfilmer och dansföreställningar.
Detta teckenspråk skapades av kompositören Walter Thompson i 1970-talets New York och det finns runt tusen tecken att välja bland. Med handtecken förklarar kompositören för musikerna vart stycket ska ta vägen. Sonja Korkman föll för tekniken och värvade studerande vid Sibelius-Akademin, där hon själv studerade.
Musiken på Helsinki Soundpainting Ensembles skiva är varierad så några problem med att hitta fruktbara lösningar verkar inte existera. Stycket Arovaara är atmosfäriskt folkmusikalisk, med fiol och flöjter i vacker harmoni med stränginstrumentet tambur. Ofta tillåts de tre kvinnliga rösterna ta över och bildar med flöjterna en smått orolig, filmisk, skuggrik stämning. Det mer ansträngande och konstmusikaliska bryts mot och korsbefrukas med det barnsliga, absurdistiska i en sång om djur.
Kultaa (finska för guld) sticker ut lite extra på skivan, med sitt lugna, softade sound och trevliga tempo.helsinki-soundpainting-ensemble

Annonser