! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vital veteran Lira Gillar

Shirley Collins

Heart’s ease

Skivbolag: Domino/Playground
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En av de allra bästa låtarna på Shirley Collins andra album sedan comebacken, efter många år av tystnad, heter Locked in ice. Det är inte en traditionell sång utan en låt som Shirley Collins systerson Buz Collins skrev på 1990-talet. Texten är baserad på en sann story om ett kanadensiskt spökskepp som förlorade sina mannar och sägs flyta omkring någonstans i de arktiska haven. Den i dag 85-åriga sångerskan sjunger med en varm närvaro och det sparsmakade gitarrkompet lyfter fram både text och musik. 

Shirley Collins tycker att hon sjunger mer avslappnat nu än på Lodestar från 2016. Instämmer. Skivan är minst lika bra; hon dyker ner i folktraditionen med säker hand, plockar upp välkända sånger som Barbara Allen och Canadee-i-o och andra sånger hon lärde sig under resorna i USA med Alan Lomax i slutet av 1950-talet. Musiken kan tyckas vara hundraprocentigt brittisk, men det finns flera ekon från andra sidan av Atlanten, som när Nathan Salsburg dyker upp på gitarr, en av många fina detaljer i den lyhörda produktionen signerad Ian Kearey.

Slutet av skivan är fantastisk. En kort morrisdans, mer vemodig än hurtig, med concertina och danssteg, som övergår i Crowlink, ett perfekt möte mellan dronemusik och brittisk folksång. Ljud från havet hörs också och då ser jag Shirley Collins sitta där, vid klipporna, på favoritplatsen i sitt älskade Sussex, och filosofera över sitt långa liv. Kanske sjunger hon en snutt också och låter orden, melodin, förenas med landskapet.

Annonser